lat.: Ocimum basilicum, čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)
Lidové názvy: bazalika, bazilika, indická bazalka.
Bazalka původem pochází z Asie, dnes patří mezi nejoblíbenější koření středomořské kuchyně, zejména pak té italské.
Bazalka působí na vše výše uvedené jak ve formě koření v jídle, tak také jako bazalkový čaj.
Bazalka se užívá v čerstvém i sušeném stavu. Bazalku nikdy nevařte, přidávejte ji až do hotových pokrmů. Používá se jako koření do omáček, na rajčata, pizzu, do těstovin, salátů, rybí polévky, do vývaru. Bazalka se rovněž hodí do ochucovadel složených z oleje a octa.
Kde všude můžete bylinku použít, najdete přehledně v tabulce: Vhodná jídla.
Bazalka dobře ladí s dobromyslí, rozmarýnem a tymiánem. Další vhodné kombinace najdete přehledně v tabulce: Vzájemné kombinace bylinek.
Bylinku není dobré moc užívat v těhotenství, naopak malým dětem nevadí.
Bazalka je nenáročná bylinka na pěstování, ale je jednoletá, tedy ji budete muset vyset každým rokem znova. Pěstujte ji buď v květináči za oknem či na balkóně nebo na zahrádce.
Kdy vyset semínka doma nebo do pařeniště: březen
Kdy můžete dát rostlinky ven: květen
Můžete si ji vypěstovat ze semínek nebo si ji pořídit jako sazeničku. Semena vysévejte mělce pod hlínu začátkem března do pařeniště nebo za okno do květináče. Na zahradu případně přesazujte až v květnu, rostlina při teplotách vzduchu pod 10 °C chřadne. Na podzim můžete bazalku přestěhovat domů na okenní parapet a pěstovat ji tam po zbytek roku.
Rostlině vyhovuje půda kyprá a bohatá na živiny. Daří se jí na teplém, slunném a závětrném místě. Čím intenzivnějšímu slunečnímu záření je bazalka vystavena, tím lepší je její aroma. Má ráda hodně vody, je dobré ji zalévat ráno a večer. Nesmí se ale kropit na listy, kterým hrozí zčernání – je náchylná na plísně.
Co: nať
Kdy: červen–září
Jak: Sbírá se v době květu seřezáváním přibližně 10–15 cm nad zemí. Zůstane vám tak část listů a můžete sklízet až 3× ročně. Suší se pokud možno rychle ve stínu. Umělá teplota by neměla překročit 40 °C. Sušená bazalka má silně kořenitý pach a chutná sladce kořenitě a příjemně peprně. Bazalku je nutné uchovávat ve tmě a chladu v dobře uzavřené nádobě, její aroma pak vydrží i déle než rok.
Nejlepší je však sklízet bazalku těsně před jejím upotřebením a používat ji čerstvou – tak je aromatičtější, chutnější, má svěžejší zelenou barvu. Čerstvou bazalku také můžete konzervovat tak, že listy nasekáte nadrobno a s trochou vody nadávkujete do vhodných nádob a uložíte do mrazničky. Bazalka sice ztratí svou krásnou barvu, chuť si však uchová.