Sirup z bezových květů

Bylinky v tomto receptu

Ingredience

♦ 20 květenství bezu ♦ 2 l vody ♦ 2,5 kg cukru ♦ šťáva ze 3 citrónů

Recept
20 květenství omyjeme, odstraníme stopky a spaříme 2 l vroucí vody, necháme přikryté louhovat 12 hodin. Výluh přecedíme a květy ještě přes síto pořádně dovymačkáme, přidáme 2,5 kg cukru a zahříváme, až se cukr rozpustí. Přidáme citrónovou šťávu z 3 citrónů a ještě horký sirup nalijeme do lahví, které pořádně uzavřeme. Takto připravený sirup vydrží při skladování v temné chladné místnosti i několik měsíců, popř. ho můžeme 10–20 min. sterilizovat při 80 °C. Po otevření láhev se sirupem skladujeme v lednici.

Způsob užívání

  •  Sirup pijeme samotný jako šťávu nebo jej přidáváme do čaje.

Léčivé vlastnosti

  • působí na kašel, nachlazení, chřipku, zánět průdušek
  • pomáhá při zácpě
  • zvyšuje produkci moči – povzbuzuje činnost ledvin
  • zvyšuje produkci potu – při horečce
  • snižuje tělesnou teplotu
  • zvyšuje elasticitu cév
  • příznivě působí na lehké nervové poruchy
Tagy:
Jana Hochmanová
Radí lidem, jak skrz využívání bylinek dosáhnout lepšího zdraví. Poskytuje komplexní informace o tom, jak bylinky pěstovat, sbírat a sušit, připravovat a co s nimi léčit. Ukazuje lidem, jak bylinky více využívat v kuchyni. Je autorkou eBooků Bylinková lékárnička a Okořeňte si život.