Rýmovníkový sirup (za studena)

Bylinky v tomto receptu

  • Rýmovník citrónový

Ingredience

♦ 50 lístků rýmovníku ♦ cca 500 g cukru

Sirup za studena obsahuje více léčivých látek, ale je náročnější na přípravu. Potřebujete celkem hodně rýmovníku a je náchylnější k plísním, takže pozor a kontrolovat, protože když se plíseň objeví, můžete celé „dílo“ vyhodit. Navíc příprava je 2-3 týdny, takže pokud potřebujete sirup akutně, udělejte ten za tepla.

Recept
Zhruba 50 větších lístků rýmovníku pokrájíte na malé kousky a připravíte si asi 500 g krystalického cukru. Pak postupně skládáte do předem dobře vymyté uzavíratelné sklenice (např. od okurek). Začnete rýmovníkem, vytvoříte si asi centimetr silnou vrstvu, pak zasypete cukrem, pak opět vrstva rýmovníku, pak vrstva cukru a takto se pokračuje, dokud není sklenice plná nebo nedošel rýmovník. Cukrová vrstva musí být jako poslední, aby vše zakonzervovala. Dáte na teplejší slunné místo a necháte 2-3 týdny louhovat. Občas můžete trochu upěchovat. Postupně se vše bude měnit v kašovitou konzistenci a poté v tekutý sirup. Jakmile se cukr rozpustí, přecedíte to přes bavlněnou látku a vymačkáte všechnu šťávu. Dejte to do lednice, vydrží i celou zimu – tedy pokud nebude potřeba.

Způsob užívání

  • 2x denně polévková lžíce

Léčivé vlastnosti

  • pomáhá na rýmu
  • působí při zánětech dýchacích cest,
  • zmírňuje nachlazení
  • zmírňuje bolesti hlavy
  • pomáhá na ekzémy
  • urychluje hojení ran
Jana Hochmanová
Radí lidem, jak skrz využívání bylinek dosáhnout lepšího zdraví. Poskytuje komplexní informace o tom, jak bylinky pěstovat, sbírat a sušit, připravovat a co s nimi léčit. Ukazuje lidem, jak bylinky více využívat v kuchyni. Je autorkou eBooků Bylinková lékárnička a Okořeňte si život.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů