♦ 250 g květů pampelišky ♦ 2 citrony ♦ 0,8 l vody ♦ 1,5 kg cukru
Recept
250 g květů pampelišky krátce propereme pod proudem studené vody, necháme okapat, přidáme k nim šťávu ze dvou citrónů a 0,8 litru vody. Vaříme na mírném ohni max. 5 minut. Necháme vychladit a uložíme na chladné a temné místo. Další den přecedíme, abychom získali čistou šťávu a přidáme 1,5 kg cukru. Vše znovu mírně ohříváme cca 20 minut (nemělo by bublat), dokud se cukr nerozpustí nebo vaříme dále, dokud nemá med požadovanou konzistenci. Sirup by měl být čirý, hustý s tmavě hnědou barvou. Lijeme horké do skleniček, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.Skladujeme na temném a chladném místě.
Med přidáváme do čaje nebo mažeme na pečivo.