Pampeliškový med

Bylinky v tomto receptu

Ingredience

♦ 250 g květů pampelišky ♦ 2 citrony ♦ 0,8 l vody ♦ 1,5 kg cukru

Recept
250 g  květů pampelišky krátce propereme pod proudem studené vody, necháme okapat, přidáme k nim šťávu ze dvou citrónů a 0,8 litru vody. Vaříme na mírném ohni max. 5 minut. Necháme vychladit a uložíme na chladné a temné místo. Další den přecedíme, abychom získali čistou šťávu a přidáme 1,5 kg cukru. Vše znovu mírně ohříváme cca 20 minut (nemělo by bublat), dokud se cukr nerozpustí nebo vaříme dále, dokud nemá med požadovanou konzistenci. Sirup by měl být čirý, hustý s tmavě hnědou barvou. Lijeme horké do skleniček, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.Skladujeme na temném a chladném místě.

Způsob užívání

  • Med přidáváme do čaje nebo mažeme na pečivo.

Léčivé vlastnosti

  • pomáhá na zažívací problémy – zlepšuje chuť k jídlu, zvyšuje sekreci žaludečních šťáv, pomáhá při úpravě stolice – projímavý účinek
  • zmírňuje kašel, nachlazení
  • povzbuzuje sekreci žluče – pomáhá při zánětu či nedostatečné činnosti jater, žloutence
  • působí močopudně – pomáhá při snížené činnosti ledvin, vylučuje sloučeniny dusíku s močí
  • podporuje látkovou výměnu v těle
  • snižuje hladinu glukózy v krvi – pomáhá při diabetes

Tagy:
Jana Hochmanová
Radí lidem, jak skrz využívání bylinek dosáhnout lepšího zdraví. Poskytuje komplexní informace o tom, jak bylinky pěstovat, sbírat a sušit, připravovat a co s nimi léčit. Ukazuje lidem, jak bylinky více využívat v kuchyni. Je autorkou eBooků Bylinková lékárnička a Okořeňte si život.