Lípa srdčitá

lat.: Tilia cordata, čeleď: lipovité (tiliaceae)

Lidové názvy: lipka

Lípa je hojně rozšířena po celé Evropě, v Asii a Americe. Roste ve smíšených lesích, listnatých hájích, vysazuje se jednotlivě v parcích, stromořadích i u lidských obydlí od nížiny do podhůří. Dorůstá až do výšky 30 m a některé se dožívají 250–300 let. Je to náš národní strom.

Léčivé vlastnosti

Vnitřní použití

  • pomáhá na nachlazení – rýma, chřipka, angína
  • zmírňuje kašel, chrapot, zahlenění a zánět dýchacích cest – rozpouští hlen
  • snižuje horečku – zvyšuje pocení
  • působí protikřečově
  • stimuluje činnost žaludku, žlučníku a střev – zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a povzbuzuje chuť k jídlu
  • pomáhá při onemocnění ledvin a močového ústrojí – zvyšuje vylučování moči

» K léčení použijte lipový čaj nebo lipové bonbóny.

Vnější použití

  • snižuje výskyt lupů ve vlasech

» K léčení použijte lipový nálev.

Souhrn všech použití pro léčení

Pro koho je/není vhodná, délka užívání

Lípu mohou bez problémů konzumovat i děti (pozor jen u alergiků na pyly stromů!), nejsou známy žádné vedlejší účinky jejího užívání a to ani při časté konzumaci.

Pěstování

Lípa kvete až od 30 roku, proto pokud ji nechcete pěstovat pro okrasné účely, ale pro sušení květů, doporučuji pro ně vyrazit spíše někam do přírody, přeci jen byste na úrodu čekali trochu dlouho.

Sběr a sušení

Co: květ
Kdy: červen až červenec
Jak: Sbíráme květenství s blanitým jazykovitým listenem za suchého počasí, kdy rozkvete asi polovina květů v květenství. Nesbíráme odkvetlá květenství s malými chlupatými plody ani poupata. Pozor též na záměnu s lípou americkou, zde se květenství nesbírají.

Sušíme ve stínu nebo při umělé teplotě do 35 °C v tenké vrstvě. Dobře usušené květy a listeny si mají uchovat svou původní barvu a charakteristickou vůni. Květ nesmí znovu navlhnout. Lipový květ má slabě kořenitý pach a nasládle slizovitou chuť. Uchovává se v dobře uzavřených tmavých nádobách. Sesychací poměr je 5:1.

Jana Hochmanová
Radí lidem, jak skrz využívání bylinek dosáhnout lepšího zdraví. Poskytuje komplexní informace o tom, jak bylinky pěstovat, sbírat a sušit, připravovat a co s nimi léčit. Ukazuje lidem, jak bylinky více využívat v kuchyni. Je autorkou eBooků Bylinková lékárnička a Okořeňte si život.