Kopřivový čaj

Bylinky v tomto receptu

Ingredience

♦ 2 čajové lžičky (čerstvých i sušených) kopřivových listů  ♦ 250 ml vody

Recept
Dvě zarovnané lžičky nejlépe čerstvých (případně sušených) listů kopřivy zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat v přikryté nádobě. Poté scedíme a teplý či vlahý čaj pijeme. Čaj připravujeme vždy čerstvý.

Způsob užívání

  • Pijeme 1 šálek ráno na lačno půl hodiny před snídaní a přes den dva šálky. Pitím čaje po doušcích zvyšujeme jeho účinek.

Léčivé vlastnosti

  • podporuje trávení, dobrý průběh stolice – průjmy, působí na žaludeční křeče
  • zmírňuje záněty močových cest
  • pomáhá na nachlazení, kašel – snižuje zahlenění dýchacích cest
  • podporuje imunitu
  • mírní bolest hlavy
  • snižuje únavu, vyčerpanost
  • pomáhá na ekzémy, vyrážky, kožní plísně
  • čistí krev – používá se při jarní očistě organismu
Jana Hochmanová
Radí lidem, jak skrz využívání bylinek dosáhnout lepšího zdraví. Poskytuje komplexní informace o tom, jak bylinky pěstovat, sbírat a sušit, připravovat a co s nimi léčit. Ukazuje lidem, jak bylinky více využívat v kuchyni. Je autorkou eBooků Bylinková lékárnička a Okořeňte si život.