Kopřivová tinktura

Bylinky v tomto receptu

Ingredience

♦ 20 g sušené nebo čerstvé nati kopřivy ♦ cca 180 g alkoholu (cca 40%)

Recept
20 g nati kopřivy na drobné kousky dáme do uzavíratelné sklenice a zalijeme je cca 180 g zhruba 40% alkoholu (může být i vodka) tak, aby byla všechna kopřiva úplně ponořená. Sklenici uzavřeme, označíme názvem a dnem přípravy a necháme 14 dní louhovat na světlém a teplém místě. Občas sklenici protřepáváme. Poté scedíme přes plátno, kopřivu dovymačkáme, nalijeme do tmavé lahve, nalepíme etiketu, na kterou doplníme datum přípravy, a uchováváme na temném místě. Trvanlivost je 2 roky.

Způsob užívání

  • vnitřně – užíváme 2× denně polévkovou lžíci po jídle
  • zevně – vetřeme na postižené místo 2× denně
    – vlasy – po umytí hlavy vmasírujeme do vlasů

Léčivé vlastnosti

Vnitřní použití

  • podporuje trávení, dobrý průběh stolice – průjmy, působí na žaludeční křeče
  • zmírňuje záněty močových cest
  • pomáhá na nachlazení, kašel – snižuje zahlenění dýchacích cest
  • podporuje imunitu
  • mírní bolest hlavy
  • snižuje únavu, vyčerpanost
  • pomáhá na ekzémy, vyrážky, kožní plísně
  • čistí krev – používá se při jarní očistě organismu

Vnější použití

  • urychluje hojení ran – drobné popáleniny, odřeniny, krvácení z nosu
  • pomáhá na vyrážky
  • ulevuje od bolesti zad (ischias)
  • podporuje růst vlasů, snižuje výskyt lupů
Jana Hochmanová
Radí lidem, jak skrz využívání bylinek dosáhnout lepšího zdraví. Poskytuje komplexní informace o tom, jak bylinky pěstovat, sbírat a sušit, připravovat a co s nimi léčit. Ukazuje lidem, jak bylinky více využívat v kuchyni. Je autorkou eBooků Bylinková lékárnička a Okořeňte si život.