Česneková tinktura

Bylinky v tomto receptu

Ingredience

♦ 50 g čerstvého česneku ♦ cca 80 g alkoholu (cca 40%)

Recept
50 g oloupaných česnekových stroužků prolisujeme, dáme do uzavíratelné sklenice a zalijeme je cca 80 g zhruba 40% alkoholu (může být i vodka) tak, aby byl všechen česnek úplně ponořený. Sklenici uzavřeme, označíme názvem a dnem přípravy a necháme 14 dní louhovat na temném a chladném místě. Denně sklenici protřepáváme. Poté scedíme přes plátno, česnek dovymačkáme, nalijeme do tmavé lahvičky s kapátkem, nalepíme etiketu, na kterou doplníme datum přípravy, a uchováváme na temném a chladném místě (lednice). Trvanlivost je 2 roky.

Způsob užívání

  • vnitřně – užíváme 3× denně 15 kapek před jídlem (maximálně měsíc)
    – kloktadlo na angínu a bolest v krku – 5× denně kloktat malé množství tinktury
  • zevně – vetřeme na postižené místo 2× denně

Léčivé vlastnosti

Vnitřní použití
  • působí na virové infekce – nachlazení, chřipka
  • působí na bakteriální infekce – angína, bolesti v krku – kloktadlo
  • pomáhá na gynekologické kvasinkové infekce – candida albicans
  • zmírňuje kašel – podporuje vykašlávání a snižuje zahlenění dýchacích cest – na zánět průdušek
  • zvyšuje imunitu
  • zlepšuje trávení – povzbuzuje tvorbu trávících šťáv a peristaltiku střev, upravuje střevní mikroflóru
  • snižuje nadýmání a zmírňuje křeče v břiše
Vnější použití
  • pomáhá na záněty a afty v ústní dutině
  • zmírňuje bolest zubů
  • zmírňuje bolest kloubů a svalů
  • působí na opary
Jana Hochmanová
Radí lidem, jak skrz využívání bylinek dosáhnout lepšího zdraví. Poskytuje komplexní informace o tom, jak bylinky pěstovat, sbírat a sušit, připravovat a co s nimi léčit. Ukazuje lidem, jak bylinky více využívat v kuchyni. Je autorkou eBooků Bylinková lékárnička a Okořeňte si život.