♦ 50 velkých lístků bazalky bez stonků ♦ 40 g piniových oříšků (můžeme případně nahradit mandlemi, kešu či slunečnicovými semínky) ♦ 40 g parmazánu ♦ 1 stroužek česneku ♦ 100 ml panenského olivového oleje
Recept
Bazalku omyjeme a důkladně osušíme (jinak bude pesto černat). Na pánvi bez tuku orestujeme piniové ořechy a necháme ochladit. Česnek oloupeme a prolisujeme. Vše dáme do mixéru a důkladně rozmixujeme. Za stálého mixování postupně přilíváme olej. Parmazán nastrouháme a přidáme až na konec, promícháme. Pesto dáme do skleničky a uložíme do lednice. Zde vydrží cca měsíc, dobré je povrch pesta zalít slabou vrstvou oleje, pesto nečerná a zůstane čerstvé. Případně pesto můžeme uložit do mrazáku.