♦ 20 květenství bezu ♦ 2 l vody ♦ 2,5 kg cukru ♦ šťáva ze 3 citrónů
Recept 20 květenství omyjeme, odstraníme stopky a spaříme 2 l vroucí vody, necháme přikryté louhovat 12 hodin. Výluh přecedíme a květy ještě přes síto pořádně dovymačkáme, přidáme 2,5 kg cukru a zahříváme, až se cukr rozpustí. Přidáme citrónovou šťávu z 3 citrónů a ještě horký sirup nalijeme do lahví, které pořádně uzavřeme. Takto připravený sirup vydrží při skladování v temné chladné místnosti i několik měsíců, popř. ho můžeme 10–20 min. sterilizovat při 80 °C. Po otevření láhev se sirupem skladujeme v lednici.
Způsob užívání
Sirup pijeme samotný jako šťávu nebo jej přidáváme do čaje.
Léčivé vlastnosti
působí na kašel, nachlazení, chřipku, zánět průdušek
Radí lidem, jak skrz využívání bylinek dosáhnout lepšího zdraví. Poskytuje komplexní informace o tom, jak bylinky pěstovat, sbírat a sušit, připravovat a co s nimi léčit. Ukazuje lidem, jak bylinky více využívat v kuchyni.
Je autorkou eBooků Bylinková lékárnička a Okořeňte si život.