Šípková marmeláda

Bylinky v tomto receptu

Ingredience

♦ 1 kg zralých šípků ♦ 2 l vody ♦ cca 250 g želírovacího cukru

Recept z čerstvých šípků
Šípky omyjeme a odřízneme z nich oba konce. Poté je rozdrtíme v hrnci a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme 20 minut. Vše poté přecedíme nejprve přes síto a pak přes plátno, pořádně dovymačkáme. Přidáme cukr (poměr 2:1, na 500 g šťávy 250 g želírovacího cukru), přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni do zhoustnutí. Hotovou marmeládu vlijeme do sklenic, dobře uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

Způsob užívání

  • Mažeme na pečivo.

Léčivé vlastnosti

  • působí na celkové posílení organismu (jarní únava, chřipkové epidemie)
  • posiluje imunitu – jako prevence proti nachlazením
  • pomáhá na onemocnění močového ústrojí a ledvin – záněty, močové kameny
  • zpevňuje cevní stěny, pomáhá odstraňovat křečové žíly
  • zlepšuje schopnost soustředění
Jana Hochmanová
Radí lidem, jak skrz využívání bylinek dosáhnout lepšího zdraví. Poskytuje komplexní informace o tom, jak bylinky pěstovat, sbírat a sušit, připravovat a co s nimi léčit. Ukazuje lidem, jak bylinky více využívat v kuchyni. Je autorkou eBooků Bylinková lékárnička a Okořeňte si život.