Meduňková tinktura

Bylinky v tomto receptu

Ingredience

♦ 20 g sušené nati meduňky ♦ cca 200 g alkoholu (cca 40%)

Recept
20 g sušené nati meduňky dáme do uzavíratelné sklenice a zalijeme je cca 200 g zhruba 40% alkoholu (může být i vodka) tak, aby byla všechna meduňka úplně ponořená. Sklenici uzavřeme, označíme názvem a dnem přípravy a necháme 14 dní louhovat na tmavém a teplém místě. Občas sklenici protřepáváme. Poté scedíme přes plátno, meduňku dovymačkáme, nalijeme do tmavé lahvičky s kapátkem, nalepíme etiketu, na kterou doplníme datum přípravy, a uchováváme na temném místě. Trvanlivost je 2 roky.

Způsob užívání

  • vnitřně – užíváme 3× denně 15 kapek
  • zevně – vetřeme na postižené místo 2× denně
    – opary – potírat několikrát denně
    – bolest hlavy – potírat čelo a spánky + lze užít i vnitřně

Léčivé vlastnosti

Vnitřní použití

  • pomáhá na žaludeční a střevní potíže – uklidňuje křeče žaludku, nadýmání, nevolnost, zvracení
  • mírní stres a nervozitu
  • pomáhá při nespavosti
  • zklidňuje bolest hlavy, migrénu
  • působí na nachlazení, kašel

Vnější použití

  • pomáhá na pohmožděniny
  • mírní kožní vyrážky
  • působí na psychiku – posiluje a zklidňuje nervy
  • zklidňuje bolest hlavy a migrénu
  • hojí opary
Jana Hochmanová
Radí lidem, jak skrz využívání bylinek dosáhnout lepšího zdraví. Poskytuje komplexní informace o tom, jak bylinky pěstovat, sbírat a sušit, připravovat a co s nimi léčit. Ukazuje lidem, jak bylinky více využívat v kuchyni. Je autorkou eBooků Bylinková lékárnička a Okořeňte si život.