Tymián obecný

lat.: Thymus vulgaris L., čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae) 

Lidové názvy: démut, dymián, mateřídouška římská, mateřídouška vlašská, thým vonný

Původní oblastí výskytu tymiánu je střední a jižní Evropa. Už odpradávna se používá jako lék, výborné koření i jako aromatická rostlina.

  Léčivé vlastnosti

  • antibiotické a dezinfekční účinky – působí proti mikrobům, parazitům, houbám a plísním

Vnitřní použití

  • urychluje a posiluje trávení – zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv, podporuje tvorbu žluči
  • pomáhá na žaludeční a střevní potíže – křeče, záněty žaludku a střev, průjem, nadýmání
  • zmírňuje respirační onemocnění – kašel, zánět průdušek, astma
  • pomáhá při chřipce a nachlazení
  • posiluje imunitu

» Tymián působí na vše výše uvedené jak ve formě koření v jídle, tak také jako tymiánový čaj.

Vnější použití

  • zmírňuje bolesti v krku – angína
  • pomáhá při zánětu dásní, parodontóze

» K léčení použijte tymiánové kloktadlo.

  • pomáhá na záněty dutin
  • zmírňuje kašel, zánět průdušek 

» K léčení použijte tymiánové inhalace nebo tymiánový polštářek.

  • léčí vředy, proleženiny, špatně se hojící rány
  • zlepšuje problematickou pleť, akné 
  • odstraňuje lupy
  • zlepšuje psychickou kondici – na povzbuzení těla
  • pomáhá při zánětech pochvy, ucha, konečníku 

» K léčení použijte tymiánové obklady.

Použití v kuchyni 

Tymián se používá jak čerstvý, tak i sušený. Měl by se přidávat na začátku vaření, aby se plně rozvinulo jeho aroma. Působí stimulačně na vaše trávení, zamezuje tak pocitům plnosti po jídle a zároveň dodá pokrmu typické, nezaměnitelné aroma a chuť. V kuchyni ho používejte k úpravě skopového a vepřového masa, těstovin, luštěnin, salátů, polévek, omáček, ryb, divočiny, grilovaných mas, kuřat. Hodí se k rajčatům, lilku, cuketě, na ochucení másla, na výrobu dipů, zálivek, dresinků a majonéz. Celé větvičky se používají do známé směsi bouquet garni nebo na aromatizaci olejů a octů. Přidává se do bylinných kořenících směsí, jako je např. provensálské koření.

Tymián se dobře doplňuje s rozmarýnem, dobromyslí, šalvějí, saturejkou. Jako koření ho používejte maximálně asi tři čajové lžičky na 1 kg potravin.

Recepty:
Dušené hovězí na tymiánu

Veškeré využití tymiánu

Pro koho je/není vhodný, na co si dát pozor

Tymián se nesmí užívat dlouhodobě a ve velkých dávkách, může způsobit otravu toxickým thymolem. Těhotné ženy by se vnitřnímu užití tymiánu měly raději vyhnout.

Pěstování 

Tymián je nenáročný na pěstování, daří se mu na záhonu, skalce, nebo i v květináči. Roste i planě, můžete ho nalézt na slunných stráních u lesa, na okrajích luk, i v poměrně suchých kamenitých oblastech.

Kdy vysévat ven: březen–duben

Semena tymiánu vysévejte v březnu až dubnu přímo na místo do řádků vzdálených asi 40 cm na povrch půdy a pouze je lehce přitiskněte. Můžete pořídit rovnou i malou rostlinku.

Vyžaduje lehčí půdu chudší na živiny a slunné stanoviště chráněné před větrem. Zálivku nepotřebuje nijak vydatnou, pro zachování aroma nehnojte. Po odkvětu rostliny pravidelně stříhejte několik centimetrů nad zemí, aby byly stále bohaté. Je to vytrvalá rostlina, ale v našich podmínkách je dobré ji v zimě chránit a přikrýt ji chvojím.

Některé odrůdy se množí pouze vegetativně, dělením trsů.

Sběr a sušení 

Co: nať

Kdy: červen–září

Jak: Mladé kvetoucí nedřevnaté části tymiánu sbírejte vždy za suchého počasí, nejlépe kolem desáté hodiny dopoledne, kdy má nejvyšší obsah účinných látek. Tymián sušte ve svazečcích zavěšených na šňůře v suché a vzdušné místnosti, nebo umělým teplem při maximální teplotě 35 °C. Sesychací poměr je 3 : 1. Suché lístky odrhněte a uskladněte v chladu, temnu a dobře uzavíratelné nádobě. Má pronikavou vůni a nahořkle ostrou chuť.

Čerstvé snítky zabalené do vlhkého kuchyňského papíru a vložené do mikrotenového sáčku vydrží v lednici i déle než týden. Nebo si čerstvý tymián můžete i zmrazit a používat po celý rok.

Jana Hochmanová
Radí lidem, jak skrz využívání bylinek dosáhnout lepšího zdraví. Poskytuje komplexní informace o tom, jak bylinky pěstovat, sbírat a sušit, připravovat a co s nimi léčit. Ukazuje lidem, jak bylinky více využívat v kuchyni. Je autorkou eBooků Bylinková lékárnička a Okořeňte si život.