Zázvor lékařský

lat.: Zingiber officinale, čeleď: zázvorovité (Zingiberaceae)

Lidové názvy: zázvorový kořen, ginger

Jedno z nejstarších tropických koření, svůj původ má pravděpodobně v jižní a střední Asii. Dnes je již zázvor znám po celém světě.

Léčivé vlastnosti

Vnitřní použití

  • zlepšuje trávicí procesy ve střevech – povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, uvolňuje žaludeční křeče, pomáhá při častém říhání, pálení žáhy, nadýmání
  • snižuje cholesterol – působí preventivně proti arterioskleróze a srdečním poruchám
  • zmírňuje nevolnosti – cestovní i těhotenské
  • pomáhá na nachlazení – chřipka, kašel, rýma, bolesti v krku
  • podporuje imunitu 
  • pomáhá při prevenci rakoviny

Zázvor působí na vše výše uvedené jak ve formě koření v jídle, tak také jako čaj ze zázvoru nebo žvýkání čerstvého zázvoru.

Použití v kuchyni

Zázvor se používá jak čerstvý, tak i sušený, záleží na druhu receptu, každý totiž chutná trochu jinak. Přidává se na začátku vaření, aby se rozvinulo jeho aroma. Mletý sušený zázvor je běžně součástí koření kari. Výborně se hodí k drůbeži, vepřovému, hovězímu a jehněčímu masu, k rybám i mořským plodům, do marinované zeleniny a také mnoha asijských zeleninových jídel, do omáček a polévek.

Přidává se také do perníčků, vykrajovaného pečiva, koláčů, sušenek, mléčné rýže, ovocných salátů. Slouží k aromatizaci kompotů, svařeného vína a piva, limonád.  Kde všude můžete bylinku použít, najdete přehledně v tabulce: Vhodná jídla.

Zázvor by se neměl míchat se zelenými bylinami, protože ty se s jeho aroma překrývají. Výborně se však doplňuje s jiným kořením – nové koření, bobkový list, hřebíček, muškátový oříšek, pepř, chilli, koriandr, česnek, citron a kurkuma. Některé vhodné bylinky najdete přehledně v tabulce: Vzájemné kombinace bylinek.

Využití zázvoru

Pro koho je/není vhodná, na co si dát pozor

Obecně by neměla denní dávka čerstvého zázvoru překročit 4 gramy (0,25–1 gram sušeného zázvoru). Při vyšších dávkách se jako nežádoucí účinky začínají objevovat nevolnost, průjem a srdeční poruchy.

V těhotenství zázvor působí proti nevolnosti, nemělo by se však nikdy překročit denní dávkování a vždy je vhodné dávku rozdělit do několika menších dávek v průběhu dne. Není dobré ho též užívat dlouhodobě.

Zázvor není vhodný pro děti do dvou let, poté by dávkování mělo odpovídat asi jedné třetině dávky pro dospělého s ohledem na hmotnost.

Je třeba dávat pozor při užívání antikoagulačních léků. Není vhodný při vředech žaludku a dvanácterníku.

Pěstování

Pěstování zázvoru není nijak složité, můžete ho pěstovat jak na zahradě, tak se mu bude dobře dařit i v květináči. Na zimu ale zázvor přestěhujte dovnitř, teplota by neměla klesnout pod 8 °C.

Kdy zasadit doma: únor–březen
Kdy můžete dát ven: květen

Zázvorový oddenek si kupte na přelomu jara a zimy v zahradnictví nebo v klasickém obchodě s potravinami – ten ale často obsahuje inhibitory klíčení, proto ho namočte přes noc do teplé vody, abyste odstranili toxické chemikálie.

Když zázvor vybíráte, snažte se, aby byl čerstvý, neseschlý a jsou na něm vidět nějaké pupeny. Květináč (širší a mělčí je lepší) naplňte směsí humózního substrátu a rašeliny, položte oddenek pupeny nahoru a lehce zasypte, tak aby byl celý oddenek zakrytý. Květináč dejte na teplé, ale ne příliš slunné místo. Oddenek vyklíčí za 2–3 týdny. Pokud chcete dát zázvor do záhonu, vysazujte až v půli května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky.

Půda by měla být vždy vlhká, zázvor má rád dostatek vláhy. Až rostlina zaschne (je to normální jev), část oddenku zkonzumujte, část opět zasaďte. Pokud se o zázvor budete dobře starat a během léta občas přihnojovat, oddenek bude neustále růst a vy jej můžete kdykoliv sklízet. Zázvor se rozmnožuje vegetativně, tj. částmi oddenků.

Sběr a sušení

Co: oddenek
Kdy: během celého roku
Jak: Oddenek vyhrabte z hlíny, kus uřízněte, zbytek vraťte zpět. Oddenek dobře umyjte. Často se používá čerstvý zázvor – ten vydrží v lednici 2–3 týdny. Čerstvý zázvor je třeba skladovat na suchém chladném místě, nejlépe ve vzduchotěsně uzavřené nádobě. Volně položený v chladničce sesychá, na lomu či řezu okorává, případně může začít i ohnívat nebo plesnivět.

Pokud chcete sušený zázvor – oloupejte ho, spařte horkou vodou, nakrájejte na tenké proužky a usušte. Po usušení rozemelte na prášek. Prášek vzduchotěsně uzavřený, v chladu a temnu vydrží několik měsíců.

Chuť zázvoru je kořenitá, ovocná a aromatická. Voní ostře kořenitě.

Jana Hochmanová
Radí lidem, jak skrz využívání bylinek dosáhnout lepšího zdraví. Poskytuje komplexní informace o tom, jak bylinky pěstovat, sbírat a sušit, připravovat a co s nimi léčit. Ukazuje lidem, jak bylinky více využívat v kuchyni. Je autorkou eBooků Bylinková lékárnička a Okořeňte si život.