Šípkový čaj

Bylinky v tomto receptu

Ingredience

♦ 1-2 hrsti zralých (čerstvých nebo sušených) šípků ♦ 1 l vody

Recept z čerstvých šípků
Šípky omyjeme a odřízneme z nich oba konce. Povaříme 10 minut na mírném plameni a přecedíme přes jemné plátýnko. Tento postup lze zopakovat až 4krát, pak je potřeba šípky vyhodit. Nejsilnější bývá 2. a 3. výluh.

Recept ze sušených šípků
Sušené šípky nadrtíme a necháme je 12 hodin (nejlépe přes noc) namočené v 1 l studené vody a poté povaříme 10 minut na mírném plameni a přecedíme přes jemné plátýnko. Tento postup lze zopakovat až 4krát, pak je potřeba šípky vyhodit. Nejsilnější bývá 2. a 3. výluh.

Způsob užívání

  • Pijeme 3 šálky denně.

Léčivé vlastnosti

  • působí na celkové posílení organismu (jarní únava, chřipkové epidemie)
  • posiluje imunitu – jako prevence proti nachlazením
  • pomáhá na onemocnění močového ústrojí a ledvin – záněty, močové kameny
  • zpevňuje cevní stěny, pomáhá odstraňovat křečové žíly
  • zlepšuje schopnost soustředění
Jana Hochmanová
Radí lidem, jak skrz využívání bylinek dosáhnout lepšího zdraví. Poskytuje komplexní informace o tom, jak bylinky pěstovat, sbírat a sušit, připravovat a co s nimi léčit. Ukazuje lidem, jak bylinky více využívat v kuchyni. Je autorkou eBooků Bylinková lékárnička a Okořeňte si život.